perjantai 26. kesäkuuta 2009

Ootsä Mäkkäris duunis?

Maailmanparantaminen (noin ihan silleen teoin) on välillä (usein) vaivalloista. Vahtaat purkkien kyljestä sitä tai tätä juttua, aprikoit meneekö tämä roska nyt mihinkäkin pönttöön ja saiks tätä hei nyt yleensä ostaa ollenkaan jne. Välillä vähän hajoaa, mutta tulee sitä nyt kuitenkin aina jotain ns. oikeinkin tehtyä. Ihan sen takia, että maailma olisi pikkuisen parempi paikka. Omatunto tosin soimailee ja esittää sinällään ihan hyviä kysymyksiä, et miksi et nyt tekisi vielä tätäkin jutskaa kuten pitää ja voisitko jossain vaiheessa luopua vaikka kokonaan lihasta, ethän sä sitä oo suunnitellutkaan vasta kun jotain 12-vuotiaasta.

Niinpä. Mutku ei oo tullu tehtyy ja vaikka oiskin tullu, niin välillä sitä sitten repsahtelee. Kuten nyt esimerkiksi käymään McDonald'sissa. En tosin kyllä ole Mäkkärissä selvin päin istunut herran aikaan, mutta darrassa tulee välillä sorruttua. Ihan sen takia, et krapulassa maailmanparannusinto (ja muutkin innot) toimii säästöliekillä eikä ihan oikeesti vaan jaksa ottaa kaikkeen kantaa. Sen lisäksi mä itse asiassa tykkään niiden sapuskasta (siis darrassa, en selvänä, kumma juttu muuten).

Ja Mäkkärissä käynnistä tulee sitten moraalinen krapula, varsinaisen päälle. Mut mieltä voi vähän parantaa jättämällä tekemättä yhden jutun. Sain idean, kun jossain vaiheessa (taas) olin heikossa hapessa ja teki mieli Mäkkärin apetta niin siinä ranskiksia mutustellessa alkoi paitsi ...tuttaan niin myös lamppu vähän räsähtelemään. Huomasin näet, että melkein kaikki Mäkkärin asiakkaathan on tavallaan siellä duunissa. Eikä millään muotoa vähäisessä hommassa - nehän käytännössä hoitaa ilmaiseksi merkittävän osan paikan siivouksesta.

Jatkoin sitten filosofointia kaverilleni (kyllästyneen näköiselle) siitä, että entäs jos Mäkkärin asiakkaat ei enää viitsisikään olla siellä töissä? Et jättäis remelit syötyään kylmästi pöytään eivätkä antaisi sen roskiksen Kiitos-sanan vaikuttaa? No seuraisi siitä ainakin se, että jollei Mäkkäri halua, että se alkaa näyttää kaatopaikalta niin niiden on pakko palkata lisää väkeä tekemään sitä duunia, jonka asiakkaat aikaisemmin teki for free. Ja saa siinä sit useampikin sukkula puuhata, joten palkkakustannukset nousisi. Eli saavutetaan kolme asiaa:

1, Palkkakustannukset ylemmäs => purilaisten hinta ylemmäs => harvemmin/harvemmat käy. Bien ja bueno.

2, Jollei sukkuloita ole runsaasti, Mäkkärit alkaa olla vähän epäsiistejä. Ihmiset ei tykkää ja käy harvemmin, b&b.

3, Maailma paranee välillisesti (kohdat 1 ja 2) ja toisin kuin yleensä, niin ei tarvitse muuta kuin jättää yksi pieni mutta v-mäinen homma tekemättä. Erittäin b&b.

Jätettiin kaverin kanssa tarjottimet sitten siihen ja sen jälkeen en ole muuten vienyt sitä kertaakaan. Ja kysyn aina seuralaisiltani siinä vaiheessa kun ne alkaa sitä tarjotinta kiikuttamaan roskista kohti, et onks ne muuten Mäkkäris duunis. Tästä yleensä sitten sukeutuu keskustelu jonka lopputuloksena 4/5 jättää sen tarjottimen viemättä.

Vasta-argumenttejäkin toki on kuultu. Paras on varmaan, et mitäs käyt täällä jos on noin vaikeeta. No niin. Mutku ollaan jo. Ja muut vastaväitteet on pääsääntöisesti koskettanu sitä, et käy työntekijöitä sääliksi kun ne joutuu sit keräämään ne roskat. Joo, joutuu joo. Mut se ois kyllä niiden homma muutenkin. Eikä multa paljoa myötätuntoa heru mäkkäriduunareille eikä tarvitsekaan - mun mielestä moisia arvoja noudattava/edistävä puulaaki on sellainen, jonne ei kenenkään pitäisi mennä duuniin (okei, syömäänkään...). Mutta toki muut voi olla asiasta ihan mitä mieltä tykkää.

Eli siis. Tää on ihan itse keksitty maailmanparannuskeino (mulla ei ole montaa) ja vaikka on toki mahdollista/todennäköistäkin, että joku on jossain toteuttanut tämän niin ei ole multa pois, samalla asialla ollaan. Pelastetaan siis pieni pala maailmaa antamalla Mäkkärin hoitaa itse oma siivouksensa, eiks joo?

5 kommenttia:

  1. Mäkkärit ovat jo nyt sotkuisia. Pöydillä on usein tahroja.

    Mutta mäkkiruoka on itsessäänkin sotkuista: rasvaisia, suolaisia ranskalaisia syödään käsin, ketsuppia leviää tarjottimelle ja hampurilaisista valuu salaatinpalasia ja majoneesia.

    Minä käyn sotkuisuudesta huolimatta mäkissä. Niin käyvät muutkin. Asiakkaat eivät välitä McDonaldsin sotkuisuudesta. En ymmärrä, miksi tarjottimien jättäminen pöydille vaikuttaisi kävijämääriin. Sitä paitsi mäkki on harvoin täynnä, joten ihmiset pystyvät valitsemaan siisteimmän pöydän tai työntämään hylätyn tarjottimen syrjään. Oman tarjottimen voi laittaa pöydällä olevien ketsuppitahrojen päälle.

    Tarjottimia jätetään pöydille jo nyt. Jos 1-2 uutta ihmistä (enemmistö osaa noudattaa tavallisia mäkkäri/pizzeria-normeja) jättää tarjottimen pöydälle per päivä, niin se on niin pieni marginaalinen lisäys, että niiden siivoaminen voidaan hoitaa nykyisellä henkilökunnalla ja nykyisillä palkoilla. Kukaan ei huomaa mitään.

    Rakastan McDonaldsia. Mäkki ei kuole koskaan.

    VastaaPoista
  2. Eli siis juttu lyhyesti: ihan itse on mokattu lipsumalla omista periaatteista. Sitten iskee se moraalikrapula. Tämä teksti käsitteli vain sitä, millä itselleen taas saa hyvän mielen. Ja jotta ei nyt aivan itsekkäältä vaikuttaisi, on kirjoittaja naamioinut sen MAAILMANPARANNUS-leiman alle. Kirjoittajalle ei ole todellisuudessa mitään väliä joutuuko joku alipalkattu paskatyön tekijä tekemään enemmän paskatyötä (siivoamaan pöytiä.). Tärkeintä että maailmanparantajalla on hyvä mieli ja moraalikrapula poissa.

    Ainoa oikea maailmanparannusmenetelmä mäkkäriä koskien on olla viemättä rahojaan sinne. VAIKKA OLISI MILLAINEN DARRA.

    Ja mäkkäri tuskin on kenenkään unelmatyöpaikka. Eikä sinne mennä mitään arvoja edistämään, vaan töihin. Tule sanomaan tuo "ei sinne kenenkään pitäisi mennä duuniin" ystävälleni jonka täytyy huolehtia itsensä lisäksi pienestä lapsesta eikä muuta työtä nyt vaan ole. Kerro hänelle kuinka hänen pitäisi pummiutua kadulle pienen tytön kanssa, ihan vaan siksi että maailma parantuisi.

    VastaaPoista
  3. Ok. Selvennetään vielä. Eli toki parempi olisi jos ei veisi rahojaan sinne ollenkaan. Ja vielä parempi olisi, jos maailma olisi sitä tai tota ja edelleen vielä parempi, jos niinku sitä vielä ja tota tuolla lisää.

    En mä puhunut siitä, mikä olisi paras. Mä kuvasin tilannetta, jossa ollaan jo vähän ns. väärällä polulla. Ja mitä JUST SIINÄ TILANTEESSA kannattaisi tehdä.

    Toi argumentti kadulle pummiutuvasta yksinhuoltajasta on hellyyttävän typerä. Ihan samaahan voisi sanoa, jos esim. huume- tai asekauppa olisi ainoita keinoja elättää kersa. Multa suunnilleen yhtä hölmöä olisi sanoa, että mitäs teki kersan jollei oo varaa elättää sitä kaupittelemalla biodynaamisia porkkanoita.

    Joten aivan mainiosti voin tulla sanomaan ystävällesi, et ei sinne kenenkään pitäisi mennä duuniin ;)

    VastaaPoista
  4. Onko mäkkärissä työskenteleminen muka millään lailla verrattavissa huume- tai asekauppaan? Onko se yhtä paha? Ai joo, nyt ymmärrän. Toki se on sitä jollain vähän niksahtaneella logiikalla.

    Niin, kuvasit tilannetta jossa ollaan jo vähän väärällä polulla. Ja kuvasit sitä selvästi siinä mielessä, että kuinka saadaan taas ikioma viherhipin ego normaalille tasolle. Ettei ois paha mieli, ettei tarvis tuntea pettyneensä itteensä kun ne periaatteet ei siinä darrassa enää olleetkaan niin tärkeitä. Että saisi vähän moraalisäteillä taas.

    Mutta toki, jättäkää sotkunne sinne, olkaa kuin mitäkin apinoita, siinähän sitten kaikki näkevät kuinka itsekeskeisiä idiootteja te olette.

    VastaaPoista